I’ve been a huge fan of Minitube. I use it nearly every work day to run interesting videos to give me a nice sound backdrop to work by. Mostly, I find myself playing AMVs, but I also enjoy just typing in random stuff to see what it starts playing.

However, a few weeks ago, it just suddenly stopped working. I was sad, but there was a lot of stuff going on, so I just left it broken. Today, I found the fix.

On Minitube’s install page, Flavio mentions removing the phonon-backend-xine package as a possible solution. I tried it, and it worked. Given that I don’t know what other software may rely on this, I tried reinstalling the package, and Minitube still worked. After rebooting, I found that it no longer worked again, so it seems that the package does need to stay removed. I’ve updated the following to only show removing the package.

Here’s how you can do what I did.

[gaarai@tenshi ~/src]$ sudo apt-get purge phonon-backend-xine
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following packages will be REMOVED:
  phonon-backend-xine*
0 upgraded, 0 newly installed, 1 to remove and 1 not upgraded.
After this operation, 651kB disk space will be freed.
Do you want to continue [Y/n]?
(Reading database ... 285104 files and directories currently installed.)
Removing phonon-backend-xine ...
[gaarai@tenshi ~/src]$ 

Hopefully, you’ll be fast on your way to enjoying a fully-functional Minitube once again. If this doesn’t fix your issue, Minitube now has a forum that could help you out.

Good luck and happy Minitubing.